Metaverse Nedir? Metaverse Projelerine Nasıl Yatırım Yapılır?

Sanırım Matrix bizi Metaverse teknolojisinin inanılmaz dünyasına bundan yıllar önce hazırlamıştı. Sanal gerçeklik teknolojilerinin her hücremize nüfus ettiği o dünya, öte evren, pek çoğumuz için belki de ilk olarak 1999 yılında Matrix filmi ile girdi zihinlerimizin bir köşesine. 

Sahiden de inanılmazdı ve bir o kadar da endişe vericiydi. Endişe diyoruz çünkü Matrix’in öte evreni, yaşadığımız hayat ile olan bağları koparıyordu. Metaverse evreni ise bir sanal gerçeklik gözlüğü ile ziyaret edebilecek kadar kolay erişimimizin olacağı bir öte evren tasvir ediyor.

Peki, insanlık için tasarlanan ve günden güne de kapsamını genişleten Metaverse ile ilgili “Ne demek?”, “Geleceği nasıl?”, “Metaverse nasıl girilir?” ve  tabii “Metaverse yatırımı nasıl Yapılır?” gibi sorulara hadi gel birlikte bakalım.

Metaverse Nedir?

“Metaverse nedir?” sorusu son zamanlarda pek çok kişinin Google üzerinden aramalar yaparak anlamlandırmaya çalıştığı bir konu. Yarattığı sanal dünya ile gerçek dünyadan bir anlamda kopuşu ifade eden Metaverse, gerçek dünyaya paralel olarak var olan, her şeyi kapsayan dijital bir dünya olarak tanımlanabilir.

Kavram ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’un siberpunk türündeki “Snow Crash” romanında kullanıldı. Romandaki tanımı da aslında şuan akıllara ilk gelen haliyle benzer bir tanımdı. Roman, insanların sanal gerçeklik gözlüğü ve fiber optik ağı kullanılarak eriştikleri dijital bir alanı tanımlıyordu. Ancak zaman içinde teknoloji ve elbette kripto varlık dünyası bu tanıma çok farklı boyutlar ekledi ve Metaverse bambaşka anlamlar kazandı.

Metaverse Union Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, finans ve teknoloji dünyasından isimleri buluşturan Avrasya Blokzincir Zirvesi’nde Metaverse’ün geleceğiyle ilgili konuştu.

Metaverse Union Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas “Ya Metaverse olacak ya da tüm şirketler batacak. Çünkü artık teknolojik olarak bu şirketlerin Metaverse dışında kendi yaşamlarını sürdürebilecekleri bir alan kalmayacak. Aslında Metaverse evreni de teknoloji firmalarının ayakta kalmaları için verdikleri savaş sebebiyle büyüyecek” dedi.

Metaverse Geleceği Nasıl?

Amerika, Çin ve İngiltere gibi dünyadaki en büyük pazarlarda, farklı yaş aralıklarının katılımıyla yapılan araştırmaların 93%’ü Metaverse’ü teknolojinin geleceği olarak görüyor. Peki, Metaverse’ün geleceği nasıl nasıl? Gerçekten her şeyi kapsayan dijital bir dünya için ne gerekli?

Kuşkusuz ki gerçek bir Metaverse’ün oluşabilmesi için gereken en temel şey bunun hep birlikte yapılıyor olması. Çünkü Metaverse eğlence ve oyun sahasının dışında çok büyük bir teknolojik dönüşümü ifade etmektedir. Bu dönüşüm tüm dünya çapında gerçekleşirse ancak gelecekte Metaverse’ün varlığı konuşulabilir.

Kaynak: Ready Player One, 2018

Henüz tam olarak anlayamayanlar için 2018 yılında çekilmiş bilim kurgu filmi “Ready Player One” filmi en azından nasıl bir şey olduğunu hayal edebilmemizde faydalı olacaktır ancak yeterli olmayacaktır. Bugün konuştuğumuz Metaverse kavramı sanal bir oyun dünyasının çok daha ötesinde paralel bir hayatı kurguluyor. 

Güncel hayatımıza paralel bir dünyadan söz etmek için internetin sunduklarından çok daha fazlasına ihtiyaç var. Ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, iş görüşmeleri, reklamlar, içerikler, güvenlik gibi pek çok konuda baştan uca yeni hizmetler ortaya çıkaracak bir ihtiyaç bu ve elbette baştan uca da bir dönüşüm.

Metaverse Evrenine Nasıl Girilir?

Güncelde tek bir Metaverse yok, en çok bilinenleri Decentraland ve Sandbox olmak üzere pek çok Metaverse platformu var. Metaverse evrenine giriş yapmanın ilk akla gelen yolları bu evrenler üzerinden sanal gerçeklik ile Metaverse’e girmek. Decentraland, Ethereum blockchain’i tarafından desteklenen ve Ethereum ağı üzerinde inşa edilen merkezsiz bir sanal gerçeklik (VR) platformu olarak öne çıkıyor. 

Günümüzde Decentraland’da 20 milyondan fazla aktif kullanıcı var. Paltform; gezebileceğin, etkileşimde bulunabileceğin, arkadaşlarınla toplantılar yapıp video oyunları oynayabileceğiniz ve konserlere gidebileceğiniz bir ortam. Decantraland’e giriş yapabilir, bir avatar oluşturabilir ve platformu keşfetmeye, arazi satın almaya ve oyun alanlarından sanal sinemalara ve galerilere kadar her türlü yapıyı inşa etmeye başlayabilirsin. 

Decentraland’in yerel kripto para birimi MANA, Decentraland evreninde geçerlidir. Bu token, araziler, avatarlar, eşyalar ve koleksiyonları satın almak için kullanılabilir. MANA ayrıca, kripto para borsalarında da ticareti yapılabilen bir ERC-20 yani Ethereum Token’ıdır.

Sandbox da kullanıcıların dünya içi varlıkları ve oyun deneyimlerini oluşturup, paylaşabilmektedir. Yine aynı zamanda bunlardan para kazanabileceği Ethereum tabanlı bir Metaverse ve oyun ekosistemidir. Sandbox’ın yerel Token’i (para birimi gibi düşünülebilir) SAND Coin’dir. SAND, ekosistemin tüm işlemlerini ve etkileşimlerini destekleyen bir ERC-20 yani Ethereum Token’ıdır.

Sandbox platformunda oyun oynamak yahut avatarınızı özelleştirmek için yerel tokenı kullanmanız gerekir. Gelecekte, SAND aynı zamanda bir yönetişim Token’ı olarak da hizmet edecek ve sahiplerinin The Sandbox DAO kurulduğunda ekosistemdeki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmasına izin verecek.

“Peki; iyi, hoş, güzel de Metaverse dünyasına nasıl girilir?” dediğini duyar gibi oldum. Metaverse’e girmek için bazı adımları takip etmen gerekir.

  • Öncelikle bir kripto cüzdanı oluşturmalısın.
  • Yukarıda bahsettiğim gibi pek çok Metaverse platformu var. Bunlardan birinde hesap açmalısın.
  • Oyun içi satın almalar yapabilmek için satın almak istediğin oyunda bir hesap oluşturmalı ve kripto cüzdanını hesaba bağlaman gerekir. Örneğin, sanal gayrimenkul için Decentraland’da, karakterler ve arazi parselleri için Axie Infinity’de, sanatsal yaratımlar satın almak/satmak için Sandbox’ta oturum açın.
  • Platforma özgü jetonlardan edinmelisin.
  • Platforma özgü NFT’leri de satın alıp oyun içindeki deneyimini çok daha iyi bir seviyeye taşıyabilirsin. Tüm NFT’lere tek bir ortak pazarda erişmek istiyorsan -ki bu kolaylık da sağlar- OpenSea ile bir hesap oluşturabilirsin.

Metaverse Projeleri Nelerdir? Metaverse Projelerine Nasıl Yatırım Yapılır?

DappRadar’ın son BGA Games raporuna göre blockchain oyunları ve Metaverse projeleri, temmuz ve eylül ayları arasında kümülatif olarak 1,3 milyar dolarlık girişim sermayesi topladı. Aslında bu rakam, ikinci çeyreğe göre 48%’lik bir düşüşü temsil ediyor olsa da 2021’de toplanan toplam miktarın ise neredeyse iki katı olması sebebiyle oldukça önemli.

DappRadar, son üç ayda Web3 Metaverse altyapısına odaklanan projelere yapılan yatırımların ise toplam miktarın 36%’sından fazlasını oluşturduğunu söyledi.

Metaverse projelerine yatırım yapmak denilince aklınıza ilk olarak Metaverse projelerinin coinlerine yatırım yapmak gelebilir. Haksız da sayılmazsınız. Metaverse projelerine yatırım yapmanın ilk akla gelen hali Decantraland’in MANA, Sandbox’ın SAND yahut Axie Infinity’nin AXS coinine yatırım yapmak olabilir ama tek yol bu değil.

Dünya devi şirketlere yatırım yaparak da Metaverse geleceğine yatırım yapman mümkün. Metaverse hisseleri diye adlandıracağımız pek çok büyük şirket de var. Bu şirketler, Metaverse alanında projelerini günden güne artırıyor. Hatta bazıları isimlerini bile değiştirdi.

Tam bir yıl önce ekim ayında Facebook Connect 2021 konferansı ile şirketin Metaverse inşasına geçti. Bu belki de 2020’li yılların devrimsel teknolojisi olmaya aday Metaverse’ün başlangıcı sayılacak. Öyle ki yılların Facebook’u adını Meta Platforms olarak değiştirdi.

Daha önce kendi sanal gerçeklik alanını yaratmak için 10 bin kişiyi işe alan Meta, bu anlamda 50 milyon dolarlık bir ön yatırım yapmıştı. Şirket, bu yatırımın meyvesini vermesinin 15 yıla yakın bir zaman alacağını düşünüyor.

Meta, VR gözlük teknolojisine de 10 milyar dolar yatırım yaptı. Şimdi ise bu alanda daha büyük bir genişleme için AR teknolojisine de yatırım yapmayı plânlıyor. Özellikle bu alanın öncülerinden Oculus firmasını satın aldıktan sonra Meta, Metaverse hedeflerine ulaşmak için gaza bastı denilebilir.

Her ne kadar bir süredir Meta’nın sosyal sanal gerçeklik (VR) platformu Horizon Worlds kalite ve kullanıcı deneyimi problemleriyle boğuşuyor olsa da, önemli bir Metaverse adımıydı. “Geleceğe nasıl yatırım yapılır?” sorusuna cevap arıyorsan burayı da inceleyebilirsin.

​​Geçtiğimiz ocak ayında Qualcomm, Las Vegas’taki CES 2022 fuarında Microsoft ile iş birliği yaptığını duyurdu. Qualcomm ve Microsoft, Metaverse dünyasına hızlı bir geçiş yapacak. İki şirket artırılmış gerçeklik için çip geliştirecek ve bu çipleri yazılım platformlarına aktarmada birlikte çalışacaklar.

Dünyanın önde gelen GPU geliştiricilerinden biri olan Nvidia da Omniverse’ ü bireysel kreatör ve sanatçılara ücretsiz hale getirerek Metaverse’ e adım atmış oldu. Ayrıca şirket, insanların meta evrende kendilerini temsil etmek için kullanabilecekleri dijital avatarlar geliştirmeyi de planlıyor.

İnternet devi Google, artırılmış ve karma gerçeklik cihazlarında kullanılabilecek görüntüleme teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdüren Raxium girişimini satın almayı planladığını açıkladı. Bunun da ötesinde, Google ayrıca tüm Metaverse projeleri için bir özel sermaye fonuna 39,5 milyon dolarlık sağlıklı bir yatırım yaptı.

Roblox sanal evreni, Metaverse kavramına en yakın oluşumlardan biri. Şu anki platformu ile çok geniş ve hızla büyüyen sanal dünya ve kullanıcı sayısına sahip. Oyuncuların kendi avatarlarını kişiselleştirebilmeleri, markalar da dahil olmak üzere tüm kullanıcıların sanal ürünler tasarlayıp satın alabilmesi, oyunda genişleyen bir ekonominin oluşması ve diğer oyuncularla sosyalleşme ortamının sunulması Metaverse deneyimine yer açıyor.

Apple, Metaverse uygulamalarının çok fazla potansiyele sahip olması sebebiyle şirketin cihazlarında AR geliştirmelerine odaklandığını ve bu alana yatırım yaptığını hali hazırda App Store‘da 14 binden fazla AR uygulamasının yer aldığını açıkladı.

AutoDesk şirketinin en bilinen uygulamalarından AutoCad her mühendisin, tasarımcının bina, yapı vb. alt yapısını hem 2B hem de 3B olarak bilgisayarda tasarlamasını sağlıyor. AutoDesk’in Metaverse dünyası için en güçlü yanı ise Revit ve Navisworks adında iki adet Metaverse inşasında faydalı olabilecek yapı bilgi modelleme araçlarına sahip olması. AutoDesk’in son zamanlardaki en büyük yatırımlarından birine değinecek olursak Extended Reality (XR) çözümü The Wild’ı satın alması. Extended Reality (XR) arttırılmış ve sanal gerçekliği kapsayan hibrit bir konsept. AutoDesk, The Wild’i satın alarak Metaverse’ e büyük bir adım daha atmış oldu.

Kaynak: https://blog.huseyingulen.net/metaverse-nedir-metaverse-projelerine-nasil-yatirim-yapilir/
,